Sunday, March 17, 2019

Historian kieltäminen on moraalisen saastumisen muoto

Efraim Zuroff ja Johan Bäckman
Yle Uutiset kertoi 16. maaliskuuta usealla kanavalla Simon Wiesenthal -keskuksen työstä ja sen Jerusalemin toimiston johtajasta Efraim Zuroffista. Katriina Töyrylä kirjoitti pitkässä henkilöprofiilissa, että "yksin Zuroff ei [...] natseja jahtaa. Häntä auttavat kontaktit eri puolilla maailmaa – monet ilman korvausta."

Töyrylä kertoi Zuroffin kontakteista ja työstä myös Suomessa. Silti toimittaja jätti kokonaan mainitsematta, että yksi Zuroffin lähimmistä yhteistyökumppaneista Suomessa on ollut väkivaltaista äärioikeistoa ja venäläistä terrorismia tukeva Johan Bäckman, joka on tuomittu oikeudessa Ylen toimittajan vainoamisesta.

Johan Bäckmanin luotsaama viharyhmä on julkaissut Zuroffin teoksen "Operaatio viimeinen mahdollisuus" suomeksi käyttäen yhdistyksemme nimeä luvatta. Teos on osa Simon Wiesenthal -keskuksen kampanjaa, mihin Töyrylän jutussakin viitataan. Kirja on edelleen myynnissä. Zuroff vieraili Suomessa kesäkuussa 2012 suomennoksen julkistamistilaisuudessa.

Suomen antifasistinen komitea kirjelmöi helmikuussa 2013 Simon Wiesenthal -keskukselle Zuroffin yhteistyöstä Venäjän sotapolitiikkaa tukevien ja antisemitismiä levittävien propagandistien kanssa. Samaan seikkaan ovat kiinnittäneet huomiota mm. äärioikeiston tutkijat Anton Shehovtsov ja Vjatsheslav Lihatshov.

Helmikuussa 2015 Zuroff seurasi Tallinnassa skandaalinkäryisen huijarin Andrei Zarenkovin kanssa oikeistopopulistisen Viron konservatiivisen kansanpuolueen (EKRE) soihtukulkuetta. Maaliskuussa 2015 Zuroff osallistui Riikassa sikäläisten Venäjä-mielisten propagandistien julkisuustempaukseen.

The Daily Beastin toimittajalle James Kirchikille Zuroff kertoi elokuussa 2015, että hän oli aiemmin eronnut World Without Nazism -järjestöstä, jonka johtokunnassa istuivat sekä Bäckman että Zarenkov. Zuroff oli aikoinaan yksi tämän Kremlin peitejärjestön perustajista. Newsweek raportoi jo lokakuussa 2014, että Zuroff oli "aiemmin tekemisissä WWN:n kanssa".

Mitään näistä taustoista ei Ylen monilla kanavilla julkaistuissa jutuissa kerrottu. Suomen antifasistisen komitean puheenjohtaja Antti-Pekka Mustonen huomauttaa, että Zuroffin yhteistyö Bäckmanin kaltaisten provokaattorien kanssa on olennainen tieto nimenomaan suomalaiselle yleisölle, jota Ylen uutistuotanto pääosin palvelee.

Jutun, jossa kerrotaan Zuroffin elämästä alkaen tämän lapsuudesta aina nykyiseen naisystävään asti, voisi odottaa antavan lukijalle monisyisemmän kuvan hänen yhteiskunnallisesta toiminnastaan. Ainoa jotensakin kriittinen arvio Töyrylän jutussa koskee Simon Wiesenthal -keskuksen, ei Zuroffin itsensä toimintaa.

Maailmassa, jossa leviää muukalaisvihan ja antisemitismin viirus, Simon Wiesenthal -keskuksen tekemä työ on elintärkeää. Se ei poista tarvetta tarkastella sen yksittäisten edustajien toimintaa kriittisesti, mikä Ylen julkaiseman henkilöprofiilin yhteydessä olisi ollut nimenomainen journalistinen velvollisuus.

Ylelle Zuroff sanoo, että "historian kieltäminen on moraalisen saastumisen muoto." Samaan aikaan hän tekee jatkuvaa ja aktiivista yhteistyötä Neuvostoliiton rikokset kieltävien tahojen kanssa. Tämä ristiriita ei voi olla vaikuttamatta siihen, miten suuri yleisö punafasismin hirmuteoista kärsineissä maissa suhtautuu hänen toimintaansa.

No comments:

Post a Comment