Thursday, August 23, 2018

Länsimaiset arvot — yhteinen suunnannäyttäjämme

Kommunismin uhrien muistomerkki Tallinnassa
Tänään 23. elokuuta 2018 vietettiin Mustan nauhan päivää eli stalinismin ja natsismin uhrien eurooppalaista muistopäivää. Virossa avattiin tänään kommunismin uhrien muistomerkki. Avajaispuheen tilaisuudessa pitivät muun muassa Viron presidentti Kersti Kaljulaid, oikeusministeri Urmas Reinsalu ja puolustusvoimain komentaja Riho Terras.

Kuten jo niin monena vuotena aiemmin, Suomessa ainoa Mustan nauhan päivän muistotilaisuus järjestettiin Tampereen Lenin-museossa. Kun muualla länsimaissa tietoisuus Mustan nauhan päivän merkityksestä tuleville sukupolville ja käsityksellemme yhteisestä historiasta kasvaa vuosi vuodelta, Suomessa vallitsee musta hiljaisuus. Suomen antifasistinen komitea toistaa esityksensä elokuun 23. päivän nimeämisestä liputuspäiväksi.

Euroopan neuvoston ihmisoikeusalavaliokunnan entinen puheenjohtaja, pitkäaikainen kansanedustaja Kimmo Sasi kirjoitti Helsingin Sanomissa, että Suomi tarvitsee kansalaiskasvatusta varten fasismin ja kommunismin ihmis­oikeusrikosten museon. Yhdymme Sasin ehdotukseen. Olemme jo aiemmin esittäneet, että Lenin-museo nimettäisiin uudelleen totalitarismin uhrien museoksi.

Elämme aikaa, jolloin maailman ainoaa supervaltaa johtaa totuuden jälkeistä politiikkaa noudattava ja rinnakkaistodellisuudessa elävä presidentti. Toinen maailman suurvalta edustaa vakautta ilman ihmisoikeuksia ja kolmantena suurvaltana esiintyy ydinasevaltio, jonka presidenttiä voidaan perustellusti pitää sotarikollisena.

Jokaisena aikana on ollut maailmanlopun kuuluttajia. Suomen antifasistinen komitea ei tähän joukkoon kuulu, mutta muistuttaa näin kansainvälisen Mustan nauhan päivänä, että epävakaina aikoina on erityisen tärkeää pitää mielessä yhteiset länsimaiset arvomme, jotta emme eksyisi valinnoissamme.

Elokuun 23. päivä vuonna 1939 on tästä valheen ja väkivallan suurvaltapolitiikasta varoittava esimerkki. Tuolloin Stalinin Neuvostoliitto ja Hitlerin Saksa sopivat Euroopan etupiirijaosta. Sen seurauksena Eurooppa syöksyi suursotaan, Suomi joutui Neuvostoliiton hyökkäyksien kohteeksi, Baltian maat miehitettiin ja puoli Eurooppaa alistettiin totalitaristisen hirmuhallinnon alle.

Kesäinen Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaaminen Suomessa sai monet meistä muistelemaan noita 79 vuoden takaisia tapahtumia. Pelko ei ollut ja ei ole aiheeton. Suomen antifasistinen komitea haluaa rauhoitella mieliä maassamme. Historia ei toista itseään, jollemme me itse sitä halua. Siksi on tärkeää väsymättä ja aina uudestaan muistuttaa tuosta päivästä.

Suomen antifasistinen komitea paheksuu valtiovaltamme finnofobista suhtautumista, jolla ei puolusteta maamme oikeuksia yksiselitteisen rohkeasti ja selkeästi. Visioton Suomi on arvoton Suomi. Suomalaisen yhteiskunnan on voitava puolustautua vierasta vääryyttä ja väkivaltaa vastaan. Kansanvalta, ihmisoikeudet ja sanavapaus tarvitsevat ja ansaitsevat puolustajansa.

Taipalsaarella 23. elokuuta 2018

Antti-Pekka Mustonen
puheenjohtaja
Suomen antifasistinen komitea

No comments:

Post a Comment