Wednesday, August 23, 2017

Me emme väsy muistamasta!

Mustan nauhan päivää vietetään Tampereen
Lenin-museossa 23.08.2017 klo 11:00-18:00.
Kansainvälistä Mustan nauhan päivää vietetään tänään keskiviikkona 23. elokuuta 2017. Tänä päivänä 78 vuotta sitten Neuvostoliitto ja Natsi-Saksa allekirjoittivat Moskovassa ns. Molotov-Ribbentrop-sopimuksen, jonka lisäpöytäkirjassa Romania, Puola, Liettua, Latvia, Viro ja Suomi annettiin Stalinin teuraaksi. On hämmentävää, että Suomen antifasistinen komitea ja Lenin-museo Tampereella ovat olleet ainoat tahot Suomessa, jotka ovat muistaneet tätä päivää.

Pelkästään vuosina 1937–1938 Stalinin vainoissa menehtyi noin 11 000 suomalaistaustaista henkilöä, lähinnä Karjalan ja Pietarin alueilla. Stalinin suurin terroriteko oli kuitenkin hyökkäys Suomeen 30. marraskuuta 1939 ja sitä seurannut Talvisota — sota, joka on vastaavasti Suomen suurin yksittäinen sankariteko. Neuvostoliitto vaikeni teloituksista, mutta vielä huolestuneempia olemme nyt siitä, että Putinin Venäjä ei vain kiellä tai vaikene hyökkäyssodastaan ja sitä seuranneista hirmuteoista, vaan syyttää niistä Suomea.

Suomi on valtiona valinnut vaikenemisen Neuvostoliitton hirmuteoista. Valtiojohtomme on ollut suomettuneisuudessaan johdonmukainen ja päättäväinen. Tämä on ollut Suomen sodan jälkeinen ulkopoliittinen linja lähes kaikkien presidenttiemme aikana — niin Kekkosen ja Koiviston kuin Halosen ja Niinistönkin kausina. Presidentti Ahtisaaren aikana nähtiin lyhyt orastava suojasää.

Suomalaisilla on tieto kokemastaan vääryydestä, mutta sitä ei haluta muistaa, selvittää naapurimaan kanssa ja löytää yhteistä käsitystä yli 70 vuotta vanhoihin tapahtumiin. Siksi ne seuraavat mukanamme. Me suomalaiset olemme jälleen valitsemassa itsellemme presidenttiä seuraavaksi kuudeksi vuodeksi. Kun aika on epävakaa ja vaikeasti ennustettava, kehotan valintaanne langettaessanne luottamaan ehdokkaan toiminnassa näyttäytyviin arvoihin.

Me emme väsy muistamasta ja muistuttamasta!


Suomen antifasistinen komitea toistaa vuonna 2012 tekemänsä esityksen Mustan nauhan päivän nimeämisestä viralliseksi liputuspäiväksi. Teemme samalle uuden esityksen, että virallisissa yhteyksissä alamme käyttämään nimitystä Hitler-Stalin-sopimus. Toisen maailmansodan aloittaneista diktaattoreistahan Stalin oli allekirjoitustilaisuudessa läsnä, ja ilman Hitlerin hyväksyntää sopimusta ei olisi allekirjoitettu.

Suomen antifasistinen komitea on rekisteröity yhdistys, joka on perustettu elokuussa 2011. Yhdistyksen jäsenistö edustaa laajaa kirjoa suomalaisen yhteiskunnan puolustajia, vieraan väkivallan ja sen uhan torjujia. Sanoudumme selkeästi irti kaikesta väkivallasta ja yllytyksestä siihen. Toimintamme perustuu yleismaailmallisiin, humaaneihin arvoihin ja väkivallattoman antifasismin parhaimpiin perinteisiin Euroopassa ja muualla maailmassa.

Totalitarismin uhreja muistaen, päätään kumartaen

Antti-Pekka Mustonen
puheenjohtaja

No comments:

Post a Comment